Søndag forsøgte vi at komme med Hjejlen, men det var sæsonstart, og der var rigtig mange familier/selskaber, der har tradition for at sejle med den dag. Så vi udskød sejlturen og kørte i stedet til Himmelbjerget.
Himmelbjerget er interessant, fordi Steen Steensen-Blicher startede folkemøder der, hvilket der er mindesmærker over. Det er ikke en overdrivelse at sige, at de var med til at starte processen, som førte til vedtagelse af vores første rigtige grundlov nogle år senere. Vi var også oppe i tårnet og nød den smukke udsigt ud over Juls sø.
Efter Himmelbjerget tog vi til Ejer Bavnehøj for at vise Louise det næsthøjeste bjerg/bakke i Danmark.
Efter Ejer Bavnehøj besøgte vi Silkeborg Kunstmuseum for at se deres Asger Jorn samling. Claus var mest begejstret, vi andre fulgte med som det tynde øl.
Næste dag var det så tid til en sejltur med Hjejlen. Hjejlen blev bestilt af den driftige forretningsmand Michael Drewsen for at tiltrække turister til Silkeborg omkring 1860'erne. Hjejlen er været i drift siden, og er derfor en af verdens ældste damphjuldampere, der stadig fungerer.
Turen tager 3½ time, og er både interessant og flot, selvom Louise syntes, at den var lidt lang. Det hjalp så heller ikke, at det var overskyet og derfor temmelig koldt.
Efter turen fik vi lidt frokost, inden vi besøgte "Palle", som Tollundmanden kaldes i "Guldhornene". Palle bor på Silkeborg Museum, og er helt klart et besøg værd. Efter det kulturelle indslag gik vi på shopping... Silkeborg er en glimrende handelsby.
Næste dag kørte vi til Mønsted Kalkgruber. Jeg har aldrig været i kalkgruberne før, og var meget fascineret af det store gangsystem under jorden. Vi var også nær ved ostelagrene, ikke svært at lugte...
Der er koldt i kalkgruberne, så det var dejligt at komme op til jordens overflade igen.
Turen gik videre til Hjerl Hede, og det var godt nok et hit. Et spændende og fængende museum, specielt fordi de fleste værksteder var arbejdende med mestendels ældre personer, der nød at videregive de traditionelle håndværk. Det var et rigtig godt besøg, også fordi Louise kunne prøve forskellige ting. Legetøj så som stylter, kaste hestesko og væltepetere blev brugt. Det er meget svært at holde balancen på en væltepeter, men så er det godt med en hjælpende hånd fra far.
En tur i hestevogn gav et godt overblik over området. Mange meget flotte bygninger og et dejligt miljø.
Claus var temmelig imponeret af det dampdrevne savværk.
Som noget nyt var de begyndt at vaske fårene før klipningen. Det var sjovt at se. Vandet var sort, men de havde fundet ud af, at fårene blev mest rene, når vandet havde været brugt et par gange tidligere. Dette skyldes at lanolin fra pelsen i forbindelse med urin bliver til sæbe. Vi havde set får blive vasket på New Zealand. Der var det ikke med håndkraft, men en "vaskemaskine" på ladet af en lastbil, hvor der var en sprinkler, der kørte rundt og overbrusede fårene, der skrækslagne forsøgte at kravle op over kanten, dog uden held....
Louise prøvede at spinde garn, og blev temmelig fænget af det, så jeg har lovet hende, at hun må få en håndten og noget karteflor, så kan hun spinde noget garn, som hun kan hækle/strikke noget af. Jeg er stadig standhaftig. Med mit garnlager, som ikke er blevet mindre i sommerens løb, er det ikke nødvendigt at producere garnet selv.....
På vejen tilbage fra Hjerl Hede kørte vi til Dollerup Bakker, hvor vi kiggede ned på Hald Sø. Dollerup Bakker er foruden meget flot også interessant fordi isens fremdrift stoppede der under sidste istid, hvilket har givet de fantastiske bakker.
Sidste nat i Silkeborg blev nydt efter en lang og god dag. Nu gik turen nordpå. Et lille pitstop i Viborg for at se domkirken blev meget kort. Vi var i Viborg kl. 10, og kirken åbner først kl. 11, så den blev nydt udefra.
Billedet med Louise foran statuen af Margrethe d. I er sjov for mig, da jeg kan huske, min far tog et lignende af mig i 1967, hvor vi var på Jyllandstur for at fejre min ældste søsters studentereksamen. Turen gjorde et stort indtryk fordi det var første gang, jeg sov på hotel. Mine forældre havde sommerhus, så vi rejste aldrig. Vi var altid i sommerhus... Tiderne har da heldigvis ændret sig, men det har også givet mig en modvilje mod at eje et sommerhus. Jeg vil hellere leje, og komme nye steder hen.
Fra Viborg gik turen til Ålborg, hvor vi spiste frokost på CW Obels plads. Vejret var forrygende, og øllet helt perfekt. God frokost.
Om aftenen besøgte vi venner i Hjørring, dejligt, hyggeligt og helt igennem dansk sommer, når den er bedst.
Louise nød at lege med hundene, som er en Border Collie og en lille Shetlands fårehundehvalp på 12 uger, helt bedårende hvalp.
Vi overnattede i Skagen sammen med temmelig mange meget fulde nordmænd. Der var nemlig Skagen festival, hvilket vi heldigvis hørte lidt til. Nordmændene forstyrrede ikke vores søvn. Om formiddagen var vi på Skagens museum for at se malerierne. Der var en særudstilling om Anna Ancher for at fejre 150 året for hendes fødsel. En god og seværdig udstilling.
Frokosten blev indtaget på havnen, hvor vi blev underholdt af en New Zealandsk og en irsk spillemand....
Efter frokosten drog vi til Grenen, hvor vi kørte i Sandormen ud til spidsen. Her kunne vi i trængslen tage de obligatoriske billeder med et ben i hvert hav...
Udsigten fra det hvide fyr er dog næsten mere imponerende. Mit knæ elsker ikke trapper, så jeg sad nede og strikkede, mens Claus og Louise gik de mange trin op til den fantastiske udsigt.
Fredag gik turen så sydpå igen, hvor vi kørte til Djursland. Der mødte vi vores venner, som havde lejet et dejligt sommerhus i Ebeltoft Vig. Herligt med hjemmelavet mad igen.
Lørdag kørte vi til Århus, her måtte jeg besøge Fandago, idet jeg havde glemt et målebånd. Men jeg holdt mig i skindet og købte ikke noget garn. Måske fordi jeg fredag kom forbi Marianne Svit, og derfor måtte investere i lidt silke og lidt supersoft. Billeder følger senere.
Vi besøgte Den Gamle By, og det var godt nok en skuffelse i forholdt til Hjerl Hede. I Den Gamle By kan man se ind på opstillinger, men det er ikke så engagerende som de arbejdende værksteder. Der var dog en spændende udstilling om selskabstøj gennem 100 år. Man måtte ikke fotografere der, men vi kom til at tage et billede af en smockkjole fra 50'erne. Interessant fordi vi har flere på loftet, som min mor har broderet til Louise.
Efter turen til Århus kunne vi heldigvis tage et kølende bad i Ebeltoft Vig, herligt. I Skagen havde vi badet ude ved Kandestederne, og vi havde været en tur i Ebeltoft Vig tidligere. Det var så de tre badeture, vi har fået indtil nu denne sommer, for efter den dag slog vejret om, og det blev for koldt til at bade.
Søndag tog vi i Djurs Sommerland, hvor børnene og fædrene badede. Mødrene sad og frøs imens. Jeg forsøgte at varme med med lidt strikketøj, men uden held.
Djurs Sommerland er et dejligt sted med mange gode forlystelser, så vi brugte uden besvær hele dagen der.
Et nyt klatrebjerg var en stor succes. Også Claus måtte en tur op ad bjerget. Louise besejrede det mange gange.
Rutsjebanen i gummibåden var også sjov, selvom ansigtsudtrykkene ikke helt viser det.
Mandag var vejret så slået om, så vi tog en tur på Glasmuseet i Ebeltoft. Interessant og fascinerende at se, hvad man kan lave af glas... Museet havde lavet en skattejagt for børnene, og det var genialt. Bagefter sagde Louise, at hun ikke havde "set" udstillingerne, men hun havde fanget de sjoveste detaljer pga skattejagten uden at føle sig undervist. Der er også et arbejdende glasværk, så man kan se glaspusterne i aktion. Utrolig fængslende at se det flydende glas. Under turen på museet fik det regnet nogenlunde af, så vi gik tur i byen bagefter.
Det var et lille marked på torvet, hvor der var en bod med strømpegarn... Jeg holdt mig i skindet. Men jeg fik beundret hendes strømpestrikkemaskine fra 1881, som stadig fungerede perfekt.
Ebeltoft er en vældig sød gammel købstad med mange flotte bygninger. Rådhuset er dukkeagtigt og vældig fint.
Næste dag tog vi på tur til Skandinaviens dyrepark midt på Djursland. Vi havde fået anbefalet dyreparken, og det var fuldstændig korrekt. Et rigtig dejligt sted, hvor dyrene har det så godt.
Polarrævene var utrolig søde. Lige til at klappe! Heldigvis kunne man ikke nå dem, for jeg tror ikke, de var så kælne. Dådyrene var derimod temmelig tamme, da man måtte fodre dem med foderpiller indkøbt til formålet. De var nysgerrige og sultne, så de fulgte efter børnene, der havde foderposerne... De syntes, det var rigtig sjovt.
Efter at have set ulvene blive fodret og hørt om flokkens hierarki, gik vi over til de brune bjørne. Og sikke et lækkert anlæg, de bjørne har. Der er tre nuttede unger, som var meget livlige og terroriserede de andre voksne bjørne. Meget underholdende at se dem blive fodret.
Isbjørneanlægget var også meget imponerende med tre store isbjørne. De isbjørne har det usigeligt bedre end de to isbjørne i Københavns Zoo. Bl. a. er der en ismaskine, der producere 5 ton is til dem dagligt. Når vejret er for varmt, kan man så se bjørnene ligge udstrakt på isen... Det var for koldt den dag til at se det syn. Efter en god, lang dag tøffede vi tilbage til sommerhuset og fladede lidt ud.
Onsdag kørte vi til Grenå, hvor vi besøgte Kattegatcentret. Hvilket vi så også havde fået anbefalet, og igen levede attraktionen op til forventningerne. Der var godt nok mange spændende fisk. Det var sjovt at se fiskene blive fodret af en dykker, se hajene blive fodret og se sælerne blive trænet.
Sælen er et rovdyr, så jeg var ret imponeret over, hvor tamme de var.
Godt trætte efter endnu en dejlig dag blev vi forkælet om aftenen med hjemmelavede pandekager. Pigerne bagte en ordentlig stak, så der blev guffet igennem, ah.
Vores sidste dag på Djursland blev brugt til en dejlig gåtur i Mols Bjerge. Vi gik ud fra Trehøje, en meget passende tur omkring 3 km.
Vejret var ikke for godt til at starte med, men så klarede det op, så det blev temmelig varmt tilsidst.
Meget flot udsigt over Ebeltoft Vig over mod Ebeltoft by. En dejlig begivenhedsrig ferie sluttede med weekend hjemme, hvor jeg fik vasket rigtig meget tøj. Nu er hverdagen så startet igen med fuld fart.