mandag den 9. juni 2014

Haapsalu

Tirsdag morgen kørte vi til Haapsalu, som er en kurby 100 km vest fra Tallinn. Haapsalu var meget populær som kurby i det 19. 0g 20. århundrede, hvor der var mange rige russere, franskmænd, tyskere mm, som besøgte byen om sommeren. De lokale kvinder fandt ud af, at de kunne sælge deres sjaler til turisterne og derved tjene en del penge. De udviklede derved de meget berømte Haapsalusjaler.
Da sjalerne blev solgt efter vægt, og man derfor kunne tjene flere penge på de tungeste, opfandt man nupps, som er små strikkede knuder. Disse nupps kan ikke laves på en strikkemaskine, og er således en garanti for, at sjalet er håndstrikket.
Da vi var ankommet til Haapsalu, gik vi i samlet flok hen på sjalsmuseet, som er nyåbnet. Det er et relativt lille rum, men med en rigdom af sjaler og kjoler, strikket efter samme teknik.
Desuden var der en lille udstilling af broderede klæder.
De lokale kvinder mødes ofte i lokalet og strikker sammen. Overfor museet ligger et lille anlæg, hvor der bliver afholdt strikkekonkurrence i løbet af sommeren.
Vi var til en workshop, hvor vi lærte teknikken bag sjalerne.
Meget meget interessant. Den kvinde, der underviste os, har skrevet to store bøger om sjalerne med masser af mønstre.
Vi tømte lige den lille butik for sjalsgarn, bøger og andre mønstre.
De var meget glade for vores besøg.
Haapsalu er en sød lille by med mange butikker med forskellige håndværk, bl.a.  træskærearbejde af fineste slags. Alle steder sad ekspedienterne og strikkede sjaler. Også børnene lærte at strikke sjaler i skolen, så traditionen holdes i live.
Midt i byen ligger en gammel bispeborg.
Den er temmelig stor og jeg fik også gået en lille tur gennem borgen, som er velbevaret.
Ilona Wiikland, som har illustreret Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter er født i Haapsalu, men flyttede til Sverige, da hun var fem år. Efter 1991, hvor Estland blev frit, var der igen turister i Haapsalu, og en af de turister fortalte Ilona, at Mattisborgen ligner borgen i Haapsalu.
Ilona kom selv på besøg i Haapsalu, og kunne godt se, at hun havde husket borgen og brugt den som inspiration til Mattisborgen. Der er nu et lille galleri i Haapsalu med Ilonas illustrationer, desværre nåede jeg ikke derind.
Vi boede på et kurhotel ved vandet, og gik derfor tur langs promenaden, hvor vi spiste frokost og drak eftermiddagskaffe i en gammel Kuursaal, som er en flot træbygning med imponerende træudskæringer.
Senere sad vi på bådebroen foran hotellet og ...... strikkede!
Haapsalu er en dejlig by, som jeg gerne ville besøge igen.

Ingen kommentarer: