mandag den 9. juni 2014

Tallinn

Fredag kørte vi så 188 km tilbage til Tallinn, og nu var der tid til at erobre byen, garnbutikkerne og alt det andet sjove. Og det gjorde vi så godt og grundigt.
Vi fandt tre garnbutikker,
adskillige kunstbutikker, endnu en sushirestaurant og en rigtig god café,
hvor man havde skabt pariserstemning.
Fredag aften havde vi foredrag af Silvi Teesalu, som fortalte om sin families skæbne, de havde været deporteret til Sibirien to gange, vældig interessant og gribende. Silvi har været leder for Det Danske Institut i Tallinn, og taler et glimrende dansk.
Lørdag formiddag var vi på byvandring med endnu en tidligere medarbejder fra Det Danske Institut: Anneli, som også taler godt dansk.
Det var vældig interessant at høre om Tallinn. Tallinn har været delt op i to: nedre by og Domberget. I nedre by boede esterne, på Domberget boede de rige, oftest russere, tyskere eller svenskere.
Der var bymur om begge dele, og der gik kun to veje fra nedre by til Domberget: Det korte ben og det lange ben (og her fandt jeg så ud af, at lang på estisk hedder pikk).
Der er mange kirker i Tallinn selvom esterne er meget lidt troende. I forbindelse med sidste folketælling blev folk spurgt om deres religiøse observans, der var 17 % lutheranere og 19 % russisk ortodokse, så den fremherskende religion i Estland er derved russisk ortodoks.
Der bor omkring 900.000 estere og 400.000 russere, der er både russiske børnehaver og skoler, men al undervisning på de højere uddannelser foregår på estisk, så de russere, der bor i Estland i dag lader deres børn lære estisk.
Udenfor bymuren omkring Domberget ligger et plateau.
Dette plateau kunne man ikke blive enige om skulle tilhøre Domberget eller nedre by. Men den danske konge (1225-Valdemar Sejr) afgjorde, at det tilhørte den nedre by, som så brugte det som markedsplads. Esterne døbte området: Den danske konges have, og lige ved siden af har man lavet en symbolsk plads, hvor man siger, at Dannebrog faldt ned fra himlen (15.6.1219).
Vi var også forbi den russiske kirke, som er utrolig smuk. Vi var inde i den, der var messe med flot sang. Kirken er meget udsmykket med guld og glimmer, men vi så ikke så meget pga messen.
Efter byvandringen gik vi rundt i små grupper. Min gruppe var på sushirestaurant,
i garnbutikker og cafe. Herefter var der nogle, der stenede på hotellet. (Strik og drik....)
Lørdag aften havde vi afsked, vi var alle enige om, at det havde været en rigtig god uge, og vi håber, vi kan lokke Bodil til at arrangere en tur til Shetlandsøerne om et par år.
En tur til Estland kan helt klart godt anbefales til andre strikkenørder.
Jeg købte en smule, ca 8 kg! Men der var da både garn, bøger og gaver.

3 kommentarer:

christunte sagde ...

8 kg? Det må da være MED bøger! Men lækre indkøb og en dejlig tur var det! (Din hukommelse fra byvandring er imponerende....)

Annes indfald sagde ...

Tak for en spændende rundtur ... Sikke en kulturrigdom du fik med.
Foruden garn mm.....!

Strikkeheksen sagde ...

Det er så spændende at høre om den tur, både hos Bodil og I andre - Jeg forestiller mig at alt klapper og kører på bedste vis, når Bodil har arrangeret :-)
Det er en dejlig skat, du har fået med hjem :-)