søndag den 11. august 2013

Tattoo 2013 - nu, hvor vi var der alligevel!

Når man nu kommer igennem Edinburgh i begyndelsen af august, så er man da et skarn, hvis man ikke køber sig nogle billetter til Tattoo. Vi var godt nok på vej til Runrigs 40 års jubilæumskoncert i Muir of Ord, men mere om det senere.

Det er virkelig stort i mere end en forstand. Hele pladsen foran den gamle borg bliver hvert år på 40 dage omdannet til en arena for 8.500 tilskuere. Fra midt i juli til slut august holdes der først en række koncerter, og derefter 3 ugers The Royal Edinburgh Military Tattoo.  Det er blevet afholdt siden 1950, og jeg kan stadig huske transmissionerne på DR i slørede sort/hvide billeder fra jeg var lille dreng en gang i tresserne. I år var fokus 50 år for våbenstilstanden ml. Nord- og Sydkorea. Man må ikke glemme, at det stadig er en militær begivenhed, og at de fleste deltagende orkestre har militære rødder. Man forsømmer ikke nogen lejlighed for at mindes og ære tabte soldater og kammerater.

Ordet "Tattoo" stammer fra det, som vi på dansk kalder "Tappenstreg", altså den deling soldater, som gik igennem byen om aftenen og beordrede kroerne til at stoppe for udskænkningen, så soldaterne kunne kommer hjem i seng. Det danske ord er i hvert fald formet fra tysk "Zapfenstreich", at slå tappen i tønden.

Helt centralt i Tattoo'et står "Pipes and Drums", som både er lokale sækkepiper og trommer og inviterede orkestre. I år var det et orkester fra Qatar og The Black Watch, 3rd Battalion, Royal Regiment of Scotland. Mest underholdende i år var dog det New Zealandske forsvars orkester, som ud over en fantastisk musikalitet var vildt sjove. Det havde bl.a. kampsangen fra deres nationale rugby team, The All Blacks, med.

Kan I ikke nå det selv, er det sikkert værd at købe året DVD...!

Ingen kommentarer: