torsdag den 12. februar 2009

En lang dags venten på kick'et

Det er torsdag, det er dag 37, og vi skulle i morges på scenic flight til en række af stederne for optagelse af Lord of the Rings. Der var bare et lille problem: Skyerne hang langt nede over søen, og så er det ikke nemt at flyve hen over selv den laveste klipperyg. Så vi ventede, og lavede nogle lektier, og gik en tur i byen for at spise frokost. De lokale fortæller, at det normalt ville være 30 grader og bragende sol, men det var 10 grader og gråvejr.

Det er tid til en advarsel - det følgende vil handle om en flok nørder, som gu'hjælpe-mig flyver rundt i flyvemaskiner for at kigge på nogle øde steder, som en gang har været brugt i en film, som en masse andre nørder også synes om. Der er endda nogle endnu mere nørdede, som læser nogle tykke bøger for at forstå hver enkelt detalje af de komplicerede historier, og nogle atter andre sære bøger, som fortæller om de steder, hvor de første nørder tager hen for at kigge!

I løbet af dagen tog regnen så af, og vejrmeldingen fra flyvemeteologerne talte om opklaring. Sååå i stedet for 10 kom vi afsted en gang efter 15, og ikke mod vest, som planen oprindelig var, men mod øst. Selskabet, som vi fløj med, havde været transportør for skuespillere, teknikere og andre godtfolk i de 18 måneder, som det tog at indspilde alle 3 film. Så de har en førstehåndsviden om, hvor de enkelte scener er optaget. Der var nok at gøre, da der endte med at være 7 parallel crews, som hver for sig optog dele af filmene. Det var meget forvirrende for skuespillerne, som en dag spillede en scene i film 1, og den næste skulle forholde sig til scener i film 3. Afsted gik det i en gammel Pieper Six, og det tog da heller ikke mere end 5 minutter før vi passerede den første interessant site: Stedet for optagelse af den afsluttende flodsejlads i film 2. Efter en del flyvning og passage af Alexandra og Wanaka kom vi til et fantastisk øde område, hvor store del af scenerne i Rohan er optaget. Denne egn af Otago er meget tør, så på en 10.000 ha stor farm kan man blot have 10.000 får og nogle hundrede køer. Der falder ikke mere end 25 cm regn på et år. Den blev opdaget i en række recogniserings flyvninger, som man foretog i 2000 på jagt efter passende scener. Specielt en dal blev brugt mange gange, og nedenstående billede er blot én anvendelig vinkel. Orkerne havde i den første scene fanget Pippin og Merry, og det lykkedes Pipping at smide en elver broche, som Arogorn, Legolas og Gimli senere kunne finde, og derfor vidste, at de var i live.For rigtige freaks udpegedes stedet for genfinding af brochen, så de behørige fotos kunne tages! Vi så også stedet for Gimlis ord, at dværge er meget hurtige på den korte bane, men ikke gode i det lange løb. Der er åbenbart masser af små landing-strips, som kan anvendes til disse landinger. De stammer hovedsagelig fra gødnings- og sprøjtefly, som de lokale farmere har haft til hjælp. De er selvfølgelig af meget varierende kvalitet, og udvælges efter det anvendte flys egenskaber og vind og vejr. I baggrunde af ovenstående flybillede ses landskabet, som blev anvendt til at opbygge en Rohan landsby, som skulle afbrændes af Orkerne. Det viser sig, at man har brugt de samme scener flere gange, men har spejlvendt optagelsen for at sløre genbruget. Denne spejlvending er gået så langt, som til også at vende tøj, placering af våben og andre kendetegn. På vej tilbage fik vi også lige et glimt af broen, hvor bungy jump blev opfundet. Man har tilsyneladende opgivet at bruge den som bro, og bygget et skur til formålet - altså springene - midt på broen!

Så på trods af vejrmæssige udfordringer blev det alligevel en god tur! I morgen står den på jetboat og funyak, så håber vi på lidt bedre vejr, så vi ikke kommer til at fryse helt så meget, som i dag...

Ingen kommentarer: