onsdag den 14. januar 2009

Horeke & Hokianga Harbour

Så fik vi på turen mod syd også at mærke, at New Zealand kan være temmelig ubefolket og mildt sagt gudsforladt. Den lille flække Horeke er ikke helt ligegyldig i landets historie, her underskrev de fleste af Mauri høvdingene Waitangi traktaten, som skabte landet, og her blev landet ledet i de første år. Det kan man absolut ikke se i dag! Der er ganske vist landets ældste værtshus - det var lukket, se billedet ovenfor. Resten af byen - ah, lad os kalde det en flække - var fuldstændig uddød, hvis vi ser bort fra ramponerede biler og børn, som kedede sig. Vi fortsatte ud til Opononi, som ligger i mundingen af Hokianga Harbour. Det er heller ikke helt uden betydning. Hertil kom ifølge sagnet Kupe efter at have sejlet hele N.Z. rundt og "kaldte det sit hjem", og han blev den først Maori i N.Z.. Det blev også en vigtig havn for de europæiske indvandrere. I det hele taget var vandvejene jo de vigtigste transportlinier i de første mange år. Det var jo Lisbeths fødselsdag, så aftenen måtte bruges på noget særligt. Vi tog derfor på regnskovstur for at se på Kauri træerne og alle de tilhørende myg. Vi lærte utrolig meget på den tur, bl.a. at det ikke udtales Maori, men Maudi, og at Kauri træer faktisk hedder Kaudi træer. Det er jo nemt! Der er kun 4 % tilbage af de oprindelige skove, og de resterende passer man godt på. Det er et meget smukt træ, så det er naturligvis blevet brugt til mange "europæiske formål", og lokale tåbelige fok har kostet livet for mange træer. Turen blev kyndigt vejledt af en lokal Mauri med masser af viden og masser af bønner og formaninger. Vi så bla. a. Te Matua Ngahere (Skovenes fader, ovenfor), som er ikke mindre end 4.000 år gammel, og 26 meter rundt om roden. Disse træer er frem til til ca. 1870 anvendt til harpiksudvinding, hvilket stadig kan ses i overfladen. De kaster deres bark med mellemrum, hvilket hjælper med at holde utøj og svamp borte. Til sidst så vi det mest imponerende af dem alle, som var kun 2.000 år, men til gengæld 34 meter i omkreds og en 30 meter høj stamme. De er så ikke så høje, men de skal blot være høje nok til at komme over regnskovens "niveau 1 og 2", dvs. de nye træer, som er på vej op og underskoven som sådan.Tane Mahuta (Skovenes guds ånd).

Det var altså en rigtig mærkelig fødseldag for Lisbeth, men hun har taget det pænt, har tilsyneladende opført sig pænt i det forløbende liv, og har glædet sig meget over alle SMS'erne, etc. hjemmefra på dagen.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kære Lisbeth
Hjertelig til lykke med de 50 år,
det er jo nogle fantastiske flotte billeder, og nogle spændende oplevelser i allerede har haft.

Kærlig hilsen
Moster Kirsten

Laila: sagde ...

Södeste Lisbeth.

jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at du har opført dig pænt de forgangne är!

Tillykke med dagen.

Laila

Anonym sagde ...

Kære Lisbeth , Claus og Lollo

TILLYKKE med fødselsdagen Lisbeth,du bliver formentlig fejret på behørig vis. Hyggeligt at læse om jeres mange oplevelser.

Kærlig hilsen Pia og familie.

Anonym sagde ...

hej Lolo
jeg savner dig meget der er helt tomt i klassen når du ikke er der jeg håber du har det godt for det har jeg det.jeg ville have du kom hjem nu, men det er ok.vi lære meget og får mange lektier for Ole er kommet på vores hold i natur teknik. vi har lavet masker i billed kunst jeg lavede en due

kærlige hilsner mille

Unknown sagde ...

Kære Lisbeth!
Så har vi fundet stedet, hvor vi kan skrive til dig.
TILLYKKE med de 50 år. Vi kan jo se, at du ikke kunne få bedre sted at fejre dagen.Vi synes, det er rigtig sjovt at læse jeres feriedagbog og se de smukke fotos.Vi er IKKE spor misundelige ( nåh,ja, så en lille smule da :-).
Fortsat god tur.
Mange hilsner fra Bitten,Anne og Anni på R